En favorit från barndomen är segkakorna som mamma brukade baka. Kryddade med anis och fänkål. Varför de heter segkakor vet jag inte för de är allt annat än sega. Goda mackor blir det av dem i alla fall. Receptet är lite ändrat från ursprunget.
200 g margarin eller smör
1 l fullkornsvetemjöl
1 l finsk rågsikt (alltså bara råg)
1 l vetemjöl
1 l fettfri mjölk
2 tsk salt
1 dl sirap
1 msk anis
1 msk fänkål
2 pkt jäst (100 g)
Sätt ugnen på 250 °. Löst upp jästen i litet av mjölken. Smält smöret och blanda i resten av mjölken så degspadet blir fingervarmt. Slå det över jästen, blanda i övriga ingredienser. Blanda väl. Låt jäsa till dubbel storlek. Baka ut till runda kakor. nagga och grädda i 250° tills de är gyllenbruna. Ät och njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar